<$BlogRSDUrl$>

neděle, května 06, 2007

Helsinki 

Pozdě ale přece. Už je tomu nějaký ten víkend, kdy jsem jel do Helsinek na výlet. Takže tady pár postřehů nebo tak něčeho... Především převzato z mejlů dpmů:) Čekal jsem, až mi sem půjdou dávat zase fotky, jakože dlouho nešly. A teď... eště pořád nejdou. Takže bez fotek.

HELSINKI
Bylo krásný počasí, slunečno furt, teplo, přístav plnej lidí se zmrzlinama v ruce (se Finům asi stejská po zimě), krásný parčíky a parky, pevnost na ostrově na dohled a na dojezd trajektem (kam jsme taky dojeli). Moc se mi líbila ta atmoška. Kostely taky pěkný.
Moc jsem si to uzil, v Helsinkach se mi libilo, byl jsem tam po vetsinu casu s Heli, jednou finskou kamaradkou. Nachodili jsme mraky kilometru, prvni podvecer a vecer asi prej 15 (podle Heliny sestry Anni), pak jsme to radsi nepocitali, ale mazec.. jsem jeste nezral, aby mne bolely nohy takhle.. lejtka.. to bylo k nevydrzeni uz v nedeli.. ale nejak jsem to zase rozchodil.. sice jsem az kulhal, protoze levy lejtko to absolutne nedavalo, ale proste se mi v Hels moc libilo, takze se nedalo nic delat jinyho nez chodit - moc pekny.
Taky jsme jeli na ostrov Suomealinna s pevnosti - na dohled z Helsinek, 15 minut trajektikem...
Jinak za videni stoji bilej kostel je lutheranskej, dal je tam secesni kostel a pravoslavna katedrala (pry nejvetsi ve Finsku).
Moc jsem nefotil, ale v Helsinkach jsou pekny baraky - docela pripominaji Prahu, teda nektery jeji casti, jakoze Stinadla a tak :) Je tam spousta parku, pobrezi je krasny, moc pekny na prochazky.

PORVOO, LAHTI
Predevsim dreveny stary mesto, prijemna atmosfera, maly kafecka a restaurace s malyma zahradkama, prijemny, ve skutecnosti lip vypadajici nez na mych fotkach, ktery mi sem ale nejdou z nejasnyho duvodu umistovat...
Posedel jsem chvili na skale nad rekou, napsal pohled nasim domu (ten ale zatim nedosel, ackoli je to uz tri tydny). Nejvetsi mistni lakadlo, kostel, loni vypalili nejaky tri blbecci, takze se opravoval.. no.. pak bylo nove postaveny hezky nabrezi s restaurackama a posezenim venku, kde jsem si dal zmrzlinu.
Zajimavy je, ze tam maji docela dost parku. Ale je to treba jen nekolik metru cverecnich na rohu ulice. A ten park je dycky neci, takze je tam i jeho busta. Nejvetsi park je pak (krom toho na kopci se skalou, kde je taky celkem pekny hrbitov) Runeberguv park. Johan Ludvig Runeberg byl cesky Josef Kajetan Tyl, napsal totiz slova k finske hymne. Ma sochu jak v Porvoo, kde dlouho zil a ucil na gymplu (Porvoo bylo drive dulezitym centrem, pred 198 lety se tam sesel i prvni finsky parlament, po tom, co po valce preslo v roce 1809 pod spravu Ruska a Alexandr 1. povolil samospravu a ruzny prava Finum jako obyvatelum samospravny oblasti), tak ma sochu i v Helsinkach na Esplanade (severni a jizni Esplanade, mezi nima je alej a tam on ma tu sochu. Zajimavy je, ze ten park v Porvoo je taky alej a ta socha v Porvoo je prej zmensenina ty v Hels, ale mam dojem, ze v Hels ma jinak ruce.. no, nevim kazdopadne helsinkskou sochu jsem videl v noci :) )
Jinak jsem se vcera po kratkym pobytu v Porvoo zastavil v Lahti u Cesek, co tam studujou a co jsem potkal na tamnim svetovym poharu. Jen pres noc do baru, prespat a trada domu. Musel jsem srotit. Vracel jsem knihy a chybelo neco precist.

Byla to celkove parada. Helsinki (jeee, my to vlastne pisem s ypsilon, co? No, neva...) se mi libej moc. Ja vlastne nikde ani zadny obrazky odtamtud nevidel, a tak jsem byl prijemne prekvapenej. A hezkej je pristav malych lodi, to nabrezi (pobrezi?) je prijemny na prochazky, bylo tam plno lidi, zadnej spech v sobotu a nedeli. Taky jsem si dal zmrzku, celkem usla.

Comments:
No Bonde zrovna koukam na Eurovizi a vyhlizim,jestli tam nekde nefandis Kabatum, a prekvapive jako te tam nikde nevidim:)Sledovali jste to se spolubydlicim?Byla to sranda, Vojtek byl nejakej excitovanej..jako mi prislo ze dostane brzo mrtvici:)A ti pupkaci v dzinach no proste klasika:)
 
Hehem prave jsem se vratil z tydenniho vyletu v Koli.. Snad to popisu v blogu. Koli je nar. park na vychode.. No, v sobotu v noci jsme s Evou koukali ve meste Joensuu na finale, a zadny Fraky ani Kabaty tam nebyly, takze asi neoslovily, ze :) No nic... Zatim ahoj, jdu spat.
 
No prekvapive teda fakt neoslovily..ani kabatym ani fraky. Jen me zase jednou donutily se stydet za nekoho, kdo nas "reprezentuje" v zahranici. Ach jo, bylo to fakt trapne.
 
Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?