<$BlogRSDUrl$>

pondělí, března 05, 2007

Věděli jste? 

Zavádím novou rubriku. Bude asi spíš občasná, ale bude. Jmenuje se Věděli jste? A začínáme:
Věděli jste, že...
Jiří Jan Lobkowicz (* 1956, Curych, Švýcarsko) je v současnosti předsedou politické strany Cesta změny a finančníkem? Ano, je. Se svou ženou Bettinou se také věnuje správě rodinného majetku a vinařství.
Jiří Lobkowicz je potomkem šlechtické rodiny, která žila v českých zemích asi 800 let. V době komunistické vlády v Československu žil v zahraničí, ve švýcarské Ženevě. Po maturitě na jedné ze soukromých internátních škol na březích Ženevského jezera vystudoval ekonomii na univerzitě v Saint Gallen. Stal se vicepresidentem Chase Manhattan Bank ve Švýcarsku, Francii a Monaku. Po návratu do Československa přijal v roce 1990 čs. občanství. V restitucích dostal majetek, který byl jeho rodině zabrán po nástupu komunistické vlády, mj. i zámek v Mělníku. Pracoval také v různých poradenských funkcích, byl např. poradcem ministrů federální vlády.
V současné době mj. společník firmy EuroEnergy, Rytíř Suverénního řádu maltézských rytířů, prezident Maltézské pomoci. Byl činný jako člen dozorčí rady ŽB Trust Investment Company (1993-96), Aero Vodochody-Boeing (1998-99), člen Investment Committee v Zürich Invest Aktien Mittelosteuropa Fund (1998-2001).
V současnosti je předsedou politiské strany Cesta změny, kterou založil. Dříve byl také místopředsedou Unie svobody. V evropské politice vystupuje v liberálních i demokraticky katolických kruzích, jejichž představitele zve i na setkání do Čech, která často organizuje.
Je praktikující katolík.

Zdroj: http://encyklopedie.seznam.cz, přesněji: http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/133292-jiri-lobkowicz, a www.cestazmeny.cz.

Comments:
detailed ckvk copa inaccessibly refocus council benefit youve emanating productions sheltering
lolikneri havaqatsu
 
Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?