<$BlogRSDUrl$>

čtvrtek, března 15, 2007

Rasismus, strach nebo co je to v nás? 

"Intenzívní" kurz na téma menšiny v médiích a média menšin. Tak ten máme tenhle týden. Dnes jsme ve skupinách rozebírali články v britském Daily Expressu a všímali si, jaký obraz o nich vytvířejí a jakými prostředky, ať už jazykovými, sémantickými, grafickými či jinými. V mé skupině se čtyřmi Finy, z nichž jednou byla i moje tutorka Noora, jsme měli téma Roma, bývalého boxerského šampiona, jehož tři děti zažívaly ve škole buzeraci, tak se ženou volali učitelce, ta s tím nic neudělala, pro špatné chování vyloučila všechny jejich potomky ze školního fotbalovýho týmu, a pak je čvůli nějakýmu prohřešku v chování vyloučila i ze školy (všechny tři!!!! kvůli prohřešku... jednomu? nebo na tom prohřešku spolupracovali? to snad..). Stránka byla postavená tak, že jí dominovala velká fotka toho otce (mračícího se v domovních dveřích - ořes tři čtvrtě strany!!!), kterej je chlap jak hora (foceno mírně z podhledu, aby se ukázalo, že je opravdu obrovskej - k čemuž ostatně sloužil i přesný údaj o jeho výšce a váze), a vedle něj byla malinkatá fotka ještě menší školičky.

Titulek zněl: Romský rváč, který terorizoval statečnou učitelku

První slova článku byla: A VIOLENT gipsy threatened... tedy v překladu NÁSILNICKÝ Cikán hrozil...
Pak bylo uvedeno, že jde o boxerského šampiona, kterýmu se říká Král Cikánů a který vyděsil učitelku, když k ní neohlášen přijel do kanceláře (asi kabinetu nebo čeho). Řekla, že jí řekl: "Řekl jsem své ženě, aby vám něco udělala, a když to neudělá ona, udělám vám něco já." Doslovně je v citaci uvedeno "do you", což samo o sobě neznamená nic konkrétního, spíš si můžeme jen domýšlet (!!!), co to znamená! Také je zde zajímavý jazyk muže: "I have told my missus..." "Řekl jsem své ženě..." Žena se píše v angličtině misses. Jenže Romové, podobně jako v češtině, vyslovují trochu jinak i v angličtině, a Daily Express doslova přepsal i Romovu výslovnost (!!!). Tato věta pak byla dokonce v boxíku, tedy grafickém zvýraznění toho důležitého z článku!! A samozřejmě byl jen jeden boxík...
V první části autor neopomněl zmínit to, že muž byl obviněn ze zastrašování soudních porotců, na které doslova "nazlobeně hleděl" (!!!) v případu statkáře ("farmer"), který zastřelil 16letého chlapce z "travelling family", tedy jinými slovy "gypsie family", tedy romské rodiny (travelling je prostě jen další hanlivý výraz pro charakteristiku Romů).
Dvakrát se v článku (+ navíc v nadtitulku) objevilo, že Rom "čelí vězení", tedy, že by mohl být poslán do vězení.
Hrozby podle autora článku byly tak vážné, že musela být zavolána policie. To vše v první části článku.

Ve druhé části článku se tón mírní, asi pod záhadným vlivem "povinnosti" informovat aspoň trochu podle skutečnosti. O co tedy šlo: boxerova žena volala asi osmkrát učitelce (vy ne, kdyby vám šikanovali děti a pak je ještě vyhodili ze školy?), pak se s ní setkala a dvakrát do ní strčila. To bylo vše, co se týkalo "násilí". Sama učitelka označila (uvedeno ve 13. odstavci z 15!!), že chování manželů bylo "thoroughly unpleasent", tedy něco jako "zcela nepříjemné, nemilé, nepřátelské". O násilí z jejích úst ani slovo! Muž měl na učitelku před branou školy, kterou zavírala, zavolat: "Go on, run!" Tedy něco jako "Koukej vypadnout!" Ona utekla a zavolala policii.
Co z toho tedy je? Boxer nakonec sám nedostal žádný trest, jen mu bylo (podle slov autora, nikoli podle citace nikoho od policie) pohroženo, že by mohl jít do vezení. Jeho žena dostala 180 hodin veřejně prospěšných prací. Opravdu případ na celou stranu, že?
Slova jako "násilnický" a "rváč" jsou v titulku a úvodu článku velmi silné. A vytvířejí šílený obraz o romské menšině. Bez ohledu na fakta. K žádnému násilí nedošlo. A většinu komunikace s učitelkou "obstarávala" matka, nikoli otec, a sama pak dvakrát do učitelky strčila (v jaké situaci, to článek neuvádí - stejně jako neuvádí nic o šikanování dětí a o tom, jak a zda vůbec se učitelka snažila tuhle situaci řešit).

Docela živě si dovedu představit stejnou situaci u bílých rodičů a jejich rodiny. A kdyby se něco takovýho stalo, buď by se o tom nepsalo, nebo by se tomu dostalo prostoru v rubrice "Krátce" nějakého regionálního periodika.

A proč to takhle píšu, ačkoli tady už mám dvě v noci a určitě mi to tolik nemyslí jako za denního světla a chce se mi spát? To abychom četli články pořádně a nedívali se jen na slova, která nám mají naladit "ty správné" pocity a dojmy, tedy falešné pocity a dojmy. Buďme kritičtí k médiím. Přemýšlejme nad jejich obsahy.

Comments:
Samozřejmě s tebou naprosto souhlasím, že je třeba mít maximálně kritický postoj k dnešnímu mediálnímu balastu, ale článek, který jsi uvedl, mě jednoduše nepřekvapí. Ať si, Bonde, kdo chce co chce říká, Romové se dosti často chovají jinak. Nesoudím teď "kočovníky" ze tvého článku, ale mám pár osobních zkušeností a ne zrovna milých.
V rámci nezpochybnitelné kulturní dědičnosti, která u Romů vede tak trochu jiným směrem (jak by ne, když mají naprosto odlišné kořeny), si prostě vyvinuli jiné vzroce chování ve společnosti, které jsou pro nás leckdy nepřijatelné. Vidím to v Praze (a nejen v Praze) denně, vidí to všichni a nelze si toho nevšimnout. Podle mého názoru tkví jádro veškéré této (tebou popsané) "pozitivní diskriminace" v postoji, který si společnost k Romům už kdysi dávno vytvořila. Jsou často nepřizpůsobiví, nehodlají měnit své návyky, ale bohužel si neuvědomují, že tím pouze a jenom přitahují pozornost k celé své komunitě a dělají ostudu ostatním slušným Romům, kteří si zaslouží stejné zacházení jako všichni Gádžové. Ano správně, implicitně jsem zahrnul i myšlenku, že s těmi neslušnými by se prostě mělo zacházet jinak (se VŠEMI nepřizpůsobivými spoluobčany, "bílé" nevyjímaje). Ti slušní mohou za nedostatek důvěry okolního prostředí poděkovat pouze a jenom svým bratrům a sestrám. To podle mého ale už možná stovky let není o tom, že bychom z principu nevěřili cizímů etniku, spíš nás za staletí to etnikum přesvědčuje stále více o tom, že se mu bohužel (a píšu to opravdu hrozně nerad) příliš věřit nedá. Omlouvám se tímto všem důvěryhodným Romům, jistě jich je spousta, narozdíl od ostatních ale nejsou vidět. A proč nejsou vidět? Protože zapadli do společnosti, přizpůsobili se a nikde na sebe neupozorňují. A o tom to právě je, když se někdo neumí chovat, permanentně na sebe negativně upozorňuje, tak se nemůže divit, že je na něj nahlíženo skrz prsty. Už samotná existence pojmu "romská otázka" svědčí o tom, že s nimi jsou problémy a musí být specifickým způsobem řešeny. Kde nejsou problémy, tam se nekladou otázky...
 
Obecne souhlas. Napr. ad Vsetin: podobne zamest se vsemi neplatici samozrejme vcetne bilych. Kdo neplati, at jde. Chces bydlet, plat. Neplatis, nebydlis. Jednoducha rovnice. A nenic cizi majetek. Nechtel bych, aby jakykoli najemnik nicil byt v mem vlastnictvi - a tak bych ho vyhodil. Jednoducha rovnice o dvou nepromennych - vztah majitel-najemnik a dodrzovani smluvne danych pravidel.
Samozrejme jsou i slozitejsi pripady, kdy lidi proste platit z ruznych duvodu nemohou. Ale svoji situaci se snazi resit a maji pro to dukazy a za urcitou dobu platit zacnou a take postupne splaceji dluh, pripadne jim takovy muze byt odpusten. To je v poradku. ... A mluvim obecne o obyvatelich nasi zeme!
Pokazde, kdyz neco takoveho pisu, mam obavu, ze i pres snahu se tomu vyhnout, mensinu, kterou byt jen zsminuji, nejak urazim. Snad se tak nedeje. (to je ovsem pravdepodobne jen dalsi dusledek atmosfery ve spolecnosti)
Kazdopadne mas pravdu, ze by se meli prizpusobit a nedelat problemy. Na druhe strane prave jsem ale psal o tom, ze nemuzeme a nesmime, referujice o nejakem problemu, zlocinu apod., pokazde zduraznovat, ze cinitelem byl clen nejake mensiny (ten clanek v Daily Express je mozna vyhnany do exremu, ale ukazuje to stav, v jakem se cela vec nachazi). Pak zakonite o teto mensine vytvarime negativni obraz, ackoli nejsme nijak (!!) opravneni ciny jejich clenu generalizovat. Muze se stat, ze mladik hnede pleti zautoci na duchodkyni. Pak jiny muz hnede pleti zanedlouho vykrade obchod se zbrani v ruce. Do zprav se napise neco jako "arabskeho puvodu" ci co, a lidi zacnou lidi arabskeho puvodu nenavidet a podezrivat obecne. A to je spatne. Arabove jsou preci i vyborni doktori, manageri, obchodnici a tak dale A plati to i o dalsich mensinach. Stejne jako o bilych. A stejne tak bili jsou kriminalnici.. a je to tadz, uz jsem generalizoval, takze jinak: A stejne tak nekteri bili jsou kriminalnici. Jenze u nich se casto v rubrice krimi nezduraznuje, ze jde prave o belocha. To bychom zirali, co? Mlady muz bile pleti hovorici brilantni cestinou. Trochu divny, ne?
 
"Mladý muž bílé pleti" je zrovna naprosto standardní formulace pátracích relací...;o)
Asi spolu nemusíme polemizovat, je jasné, že náš názor je minimálně podobný, ne?
 
Možná pátracích relací, ale v běžném tisku to moc často nevídám :) Jasně. Ale popsali jsme spolu krásnýho místa, co? "To znamená, že jsme bráchové!" :)
 
Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?