<$BlogRSDUrl$>

pondělí, února 26, 2007

K mezinárodní bezpečnosti a taky radaru 

Zaujalo mne:

Stojí zato přečíst si proslov ruského prezidenta Vladimíra Putina na 43. mezinárodní bezpečnostní konferenci v Mnichově, 10. 2. 2007, aneb něco na tom bude: http://www.blisty.cz/art/32893.html

(...) "Dnes tu naopak máme situaci, kdy země, ve kterých je užití trestu smrti zakázáno dokonce pro vrahy a jiné zločince, nebezpečné zločince, i přesto se tyto země velmi snadno pouštějí do vojenských operací, které lze jen stěží označit za legitimní. A v těchto konfliktech přece umírají lidé - stovky, tisíce civilistů!
Ale pokládám si přitom otázku: copak musíme jen nečinně přihlížet různým vnitřním konfliktům v určitých zemích, jednání autoritárních režimů, tyranů, šíření zbraní hromadného ničení? Právě to bylo podstatou otázky, kterou položil Federálnímu kancléři náš vážený kolega pan Liberman! Pochopil jsem přece vaši otázku správně, nebo ne?(obrácí se na Libermana) A to je jistě otázka velmi důležitá! Můžeme jen nečinně přihlížet tomu, co se děje? Pokusím se odpovědět i na Vaši otázku. Jistě že nemůžeme jen nečinně přihlížet. Jistěže nemůžeme.
Ale máme prostředky k tomu, abychom čelili těmto hrozbám? Ovšem. Stačí si připomenout nedávné události. Vždyť v naší zemi proběhl mírový přechod k demokracii. Vždyť se přece uskutečnila mírová proměna sovětského režimu! A jakého režimu! S jakým množstvím zbraní včetně těch jaderných! Proč se teď při každé vhodné příležitosti musí bombardovat a střílet? Copak nám v době, kdy už nehrozí vzájemné zničení, chybí dostatek politické slušnosti a respektu k hodnotám demokracie a právu?" (...)

Putin se věnuje mnoha dalším věcem. S něčím ve vztahu k ruské zahraniční politice souhlasit nemusíme, ale v mnohém má recht.

K základně v Polsku a radaru v Čechách a k našim politikům - sociolog Jan Keller na konferenci o politických dopadech výstavby americké raketové základny na území České republiky v Parlamentu dne 23. 2. 2007.
Poslechněte si jeho 20minutový přísvěvek v mp3 na http://www.blisty.cz/art/33018.html (vpravo pod úvodem do článku, nad bannerem). Žel, příspěvky ostatních jsem na bristkých listech nenašel.

Comments: Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?