<$BlogRSDUrl$>

čtvrtek, května 11, 2006

Sýrová anabáze 

Dostal jsem úděsnou chuť na nakládaný hermelín. A nejlepší na Mělníku mají na Staré škole. Štráduju si to až od Šubrtova lahůdkářství, a to je, panečku, dálka, že ani nestačím polykat sliny, co se mi sbíhají (sbíhají se se "s", protože se sbíhají dohromady). Kroky zvyšují frekvenci, jak se zvětšuje touha po tak akorát měkkém, lahodném, příjemně kořeněném, bohatou oblohou obloženém a chlebem opatřeném králi sýrů. Už jdu Svatováclavskou kolem zámku. Zahýbám u paty kostelní věže. Pod majestátním nápisem Stará škola sbíhám schůdky, ale... Co se to děje? Dveře jsou zavřené? To snad nemůže být pravda! Vždyť tady mívají vždycky dveře otevřené. Slyším hlasy, a tak bouchám na ten zátaras, který mne dělí od hermelínu. Otevírá Tomáš. Kuchař prý ochořel a v kuchyni vše uklizeno jest, a krále sýrů tedy teď z jeho rozjímání v blahodárném nálevu rušiti neradno. Smuten těžce zdolávám schody. Kam se, já nešťastník, poděju bez hermelínku? Hanz!! Ano, u Hanze si dám. Rázně přidám do kroku a za chvíli z dálky kynu Pšoukovi s Růzhynem. Vysedávají na zahrádce, třímajíce pivo. Hbytě pronikám k výčepu a pokládám zásadní otázku: "Máš nakládanej hermelín?" Hostinského zásadní odpověď: "Nemám. Nemám nic. Růzhyn právě jí poslední klobásu." To snad není pravda. Dal jsem si aspoň pivo a přisednul k bojz. Jenže tu si mezi řečí všimnu sousední picérky. Nechám pivo pivem a zaslepený vidinou sýra utíkám do restaurace. Už se na něj třesu... Jenže hermelín není. Zdrcen se skládám na židli u nejbližšího stolu. Povídám si s Luckou a Radkem a zase mezi řečí beru do ruky jídelní lístek. Paráda! "Dám si lazaně kvatro formadži." Servírka: "Lazaně nejsou." Cože?!

Comments:
Mnaaam nakladanej hrmelinek:)Dobrej maj v Praze kousek nad Mirakem U JEHUDY. Ale az pojedes treba na kole pres Libechov,tak se zastav na konci aleje v ty dreveny hospode-tam maj taky moc dobrej.Nalozenej v nakym bylinkovo cesnekovym nalevu mnaaaam:)
 
nejlepší nakládaný hermelín mají přeci v Cihelně nebo u Beníška, woe. :-)
 
2 zelva: Tak to jako ani omylem, darling, ponevadz u Benisku jsem mel hermos jednou a tato zkusenost mi primo znemoznuje si ho tam objednat znovu. A v Cihelne? Myslim si, ze tamni sejra nemuze byt lepsi nez Volfikovo sejra. Vyborna chut, a navic paradni obloha - za ty prachy stoji jedine tam! A za tim si budu stat do smrti smrtouci :)
 
to Bond: až se vrátíš, uděláme ochutnávkový kolotoč po celým Mělníku, co říkáš?
(vzkaz od Ivana: JSI MRTEV)
 
Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?