<$BlogRSDUrl$>

pondělí, srpna 29, 2005

CzechTek na Mělníku 

Protože v Tepu regionu vyšel jen zlomek mého článku o demonstraci proti zásahu na CzechTeku a reakcích Mělničanů, kteří se ho letos zúčastnili, vylepuji ho tady se vším všudy. Je tu i storka.

CzechTek přijel na Mělník
Náměstím Míru duněla taneční hudba. Cítit byla vůně svobody, demokracie a sem tam i marihuany. Odpůrci policejního zásahu na CzechTeku hovořili k více než stovce demonstrantů. Pod protestní peticí přibývaly podpisy. Zazněl i hlas hájící zásah policie.
MĚLNÍK – Především mladí lidé podepisovali minulé pondělí protestní petici “proti zneužívání policejní síly, jaké jsme viděli při rozhánění taneční party CzechTek 2005”. Na demonstraci na mělnickém náměstí Míru přišli i ti, kteří na poli u Mlýna na Tachovsku schytali několik ran obušky a plynovými granáty a měli na těle modřiny a podlitiny.
Ohlášené setkání bylo pohodovým happeningem, lidé posedávali v hloučcích na dlažbě, hráli freesbee, honili se se psy, pili pivo, povídali si. V úvodu vyslechli řeč pořadatele shromáždění Stanislava Tatara mladšího.
Pořadatel: Policie lhala!
Zásah proti účastníkům CzechTeku přišel na politický nátlak, byl předem připraven a byla použita nepřiměřená síla. Policie nezakročí na koncertech neonacistických skupin a neonacisti si dělají, co chtějí, provádějí velmi závažné věci; zmíním třeba jejich fašistické projevy. Bylo to potlačování lidských práv. Proti mladým lidem, kteří se na louku přijeli bavit, tancovat, a kteří by po sobě po týdnu uklidili, policie brutálně zakročila a zmínění účastníci se nemohli nijak bránit,” upozornil Tatar.
Signatářům petice vadí tyto policejní lži, vycházející z oficiálních míst: majitel pozemku Konstantin Plesky odstoupil od smlouvy a svůj původní souhlas s technoparty zrušil; pan Plesky 15hektarový pozemek pronajal pouhým 50 lidem; dálnici D5 zablokovali účastníci CzechTeku. Iniciátoři petice také tvrdí, že tanečníci by nechodili přes cizí pozemky, kdyby jim policie umožnila volný průjezd na pronajatou louku. Petici podepsaly za zvuků taneční hudby desítky příchozích. Navíc si poslechly nahrávky například zmatených výroků policejní mluvčí.
Mělničané: Byl to masakr!
Nejeden Mělničan utržil při zásahu tvrdé rány. “Myslel jsem si, že se policajti zastaví na nějaké hranici, a nepřišlo mi možné, aby zasahovali na legálně pronajatém pozemku. Když už byl kordon u nás, sedli jsme si na zem a nechtěli odejít. Začali na tebe řvát, ať opustíš ten prostor, ale my neviděli sebemenší důvod. Tak do nás začali řezat, kopat, mlátit, házet slzné plny, stříkat dvěma vodními děly. Byl to masakr,” popsal Michal Jireš, který schytal také ránu obuškem do hlavy.
“Když ještě stáli na okrajích pozemku, s některými policisty jsem normálně mluvil. Když už byla linie blíž, zeptal jsem se jednoho, jestli mě praští. Řekl, nepraštím. Jen jsem se k němu naklonil, druhý mi ji ubalil štítem a už se na mě sesypali. Kryl jsem si hlavu, ale nemělo to cenu, bili mě úplně všude. Někdo mě pak z té vřavy vytáhl. Krom podlitin jsem měl roztrženou nohu od plynového granátu,” ukazoval zraněnou nohu Michal Svoboda, který není milovníkem taneční hudby, ale na CzechTek jezdí pravidelně. “Na podobné akce jezdím, protože vyjedu z města, pokecám s kamarády a pobavím se. Je to lepší než sedět v hospodě. Rozhodně se tam nechci s nikým prát.”
Důchodce: Měli dostat víc!
Příznivce techna přišli podpořit i lidé, kterým záleží na dodržování lidských práv. Jeden přítomný ale s peticí důrazně nesouhlasil.
“Měli dostat víc!” volal důchodce Jan Antoš. “Čekal jsem, že tady bude Michal Kocáb, Lucka Bílá a další, kteří je podporují. A nikdo tady není, vidíte. A vy novináři lžete, že to svět neviděl!” řekl mi. Antoš přišel také k řečníkům a zeptal se, jestli taky fetují. Odpovědí mu byl křik a především věta jednoho z pořadatelů: ““My jsme normální lidi! Chodíme každý den do práce, pracujeme! Vy už jste v důchodu a měl byste vědět, jaká to byla dřina.” Příznivci CzechTeku byli v přesile.
O pravděpodobně malé nebezpečnosti lidí kolem CzechTeku a jeho sympatizantů svědčí to, že pondělní demonstrace se obešla zcela bez asistence policie. O obrovském zájmu o stále diskutovaný zásah na louce u Mlýnce na Tachovsku svědčí vysoká návštěvnost internetové strany www.policejnistat.cz, kterou si během několika dní otevřelo téměř půl milionu návštěvníků.


Svět není černobílý, hlásali mladíci
MĚLNÍK (ot) - Na mělnické náměstí Míru přišli v pondělí také dva mladí oponenti demonstrantů. V tričkách s potisky Mám rád svůj “POLICEJNÍ” stát tiše protestovali proti údajně nežádoucí jednostrannosti pohledu na kauzu CzechTeku. “My jsme přišli podpořit stranu, která je na tom nejvíc bita, a to Policii České republiky,” vysvětlil Jakub Laxa a pokračoval: “My ten svět nevidíme černobíle a chceme mít jistou rovnováhu v akci, co se koná u nás ve městě. Nic není jenom zlé nebo jenom dobré.” Jeho kolega Jan Vacek k tomu podotkl: “Chceme ukázat nevědoucí společnosti nadhled.”
Amatérští performeři z mělnické hiphopové skupiny DJ Gruppe do své akce podle svých slov investovali čas, know-how a zhruba sto korun za tričko a potisky. A co se tedy odráželo v jejich nastaveném zrcadle? “To už si každý musí vybrat sám,” říká Vacek. “A kdo tady nebyl, tak o hodně přišel. Každá strana má něco. A ta, za kterou stojíme, má sílu pendreku,” upozornil.
Mezi skutečné demonstranty se oba odvážili jen krátce po 17. hodině, kdy bylo odpůrců policejního zásahu asi kolem deseti. Poté, co se počet příznivců techna vyšplhal na několik desítek, pozorovali dění ze zahrádky pivnice V Podloubí.

Co také zaznělo na demonstraci:

“Už mě opravdu začíná štvát, že si spousta lidí myslí, že tam jezdí jenom nějaký trosky, feťáci a tak. To není pravda. Většina lidí je pracujících, jede si na tuhle akci odpočinout a těší se na to opravdu celý rok.” Michal Jireš, účastník CzechTeku 2005.

“Už před zákrokem bylo vidět, že spousta policejních těžkooděnců si zakrývala svoje identifikační čísla. Sám jsem viděl, jak si někteří čísla přelepovali a zakrývali, aby na ně nikdo nemohl podat trestní oznámení.” Stanislav Tatar, pořadatel demonstrace.

“Jezdím po těchto menším setkáních mimo jiné kvůli tomu, že hledám svědkyně útoku policejního vozu na jednoho z účastníků party. Máme jednu svědkyni, která ale nebude vypovídat sama, a tak hledám některou z oněch šesti,” řekl v Mělníku asi 50letý Miroslav Olsiniák, účastník demonstrací v Praze a dalších místech.

“Slyšel jsem v televizi, že to podle velitele zásahu nebo ředitele tachovské policie měli vyprovokovat účastníci házením kamenů a cihel. Přitom to bylo na louce, kde bylo nemožné najít kámen, natož cihlu. Takové věci tam prostě nebyly.” Jakub Dušánek, účastník CzechTeku 2005.

“Prostě se mi to nelíbí. Nedovedu si představit, že by na moji akci přišel někdo takový, udělal něco jako u Mlýnce a zmlátil mně,” říká Lukáš Příhoda, trojnásobný mistr republiky v breakdancu, účastník mělnické demonstrace.

Comments: Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?