<$BlogRSDUrl$>

úterý, dubna 22, 2008

Michal Prokop pokřtí novinky i staré pecky Luboše Pospíšila 

Praha - V hudebním klubu Vagón pokřtí 23. dubna nové album písničkář Luboš Pospíšil se svou kapelou 5P. Kmotrem desky nazvané Příznaky lásky je Michal Prokop, křtu spojeného s koncertem se zúčastní i další hosté včetně básníka Pavla Šruta. Program doplní pražská folk-rocková kapela Hromosvod.
"Na albu jsou písničky založené na krásných vokálech Luboše Pospíšila," přibližuje klávesista a kytarista obnovené a omlazené skupiny 5P Ondřej Fencl. Kapela ve svém složení funguje od léta loňského roku, kdy Luboš Pospíšil a kytarista Bohumil Zatloukal přibrali o generaci mladší hudebníky, bubenici Páju Táboříkovou, baskytaristu Martina Štece a Ondřeje Fencla. Spolupráce dvou generací probíhá podle Fencla výborně a koncerty navštěvuje omlazené publikum i děti původních Pospíšilových posluchačů.
Deska s 11 skladbami vznikla na podzim 2007. Autory hudby jsou Pospíšil a Zatloukal, většina textů je dílem Pavla Šruta, jeden pochází z odkazu Františka Stralczynského, jeden od Jana Kašpara. Některé písně jsou zcela nové, jiné vycházejí ze starších skladeb (například Růže z květinářství, Mistr světa v dámě).
Kapela zahájila turné k albu 17. dubna v Kolíně, další koncerty se konaly v Pardubicích a Hradci Králové, všude s živým a početným publikem. Po pražském křtu kapela během dubna a května zavítá do Plzně, Písku, Tábora, Liberce, Ostravy, Olomouce, Banské Bystrice i dalších měst.
Luboš Pospíšil zahájil svou hudební dráhu v roce 1969 v řadách populárního C&K Vocalu a brzy se stal jeho nejoblíbenějším členem. Na první sólovou desku si musel z ideologických důvodů počkat až do roku 1983, LP Tenhle vítr zaznamenalo obrovský úspěch. Pospíšilův charakteristický rejstřík v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel unikátní styl, zpěvák se rázem postavil po bok interpretů typu Vladimíra Mišíka.
S novou kapelou 5P, v níž nechyběli Bohumil Zatloukal, David Koller nebo Michal Pavlík, vyprodával v letech 1982-88 sály po celé republice. Na sklonku 80. let Pospíšil a Koller podpořili Radima Hladíka v kapele Blue Effect, nakrátko obnovené. Po roce 1990 Luboš Pospíšil vydal několik dalších řadových alb, nejprve se členy Hudby Praha, později s kutnohorskými muzikanty pod značkami Biograf a LPG.
Autor: Linda Fryčová
Převzato z www.ct24.cz

Comments: Okomentovat

This page is powered by Blogger. Isn't yours?