<$BlogRSDUrl$>

středa, srpna 31, 2005

Svatováclavská ulice je jediná pěší zóna ve městě – a stejně do ní mohou jezdit auta. Hotel U Rytířů zde má vyhrazená stání, kde parkují hosté restaurace i hoteloví turisté. A to mě pěkně sere!!!! Proč nemůžou hosti ujít 300 metrů z parkoviště na Vrázově vyhlídce, ha? Protože jsou líný jako prasata!!! A proč můžou v pěší zóně parkovat? Protože to rada města povolila. Proč? Protože v Mělníku byly dycky poměry pěkně na hovno!!! Proč si člověk nemůže aspoň na chvíli odpočinout od strojů, který zaplňujou naše životní prostředí jako epidemie? Protože o tomhle rozhodujou nakažený lidi, který si taky rádi vozí svoje zadky.
Normálním lidem tak zbývá v centru Mělníka jediná klidová zóna - proužek chodníku na zámecké vyhlídce. Do Husovy ulice se jezdí, do Svatováclavské se jezdí (a nedělám si iluze, že městská policie nějak vozy kontroluje, zda sem mají povolený vjezd, nebo jsou vozítky "rytířů"), dopravní komise města dokonce přemýšlela o zprůjedznení ulice České od hotelu U Rytířů podél kostela k restauraci U Beníšků! Proč, proboha?? Já se z toho našeho města a poměrů v něm asi picnu...
Ano, lze namítnout - město podporuje podnikání, a hotel přeci potřebuje, aby se k němu hosté dostali. Budiž, ať si svoji pakáž vyloží u hotelu, jak o tom hovořil původní záměr radnice přesně před rokem, uklidí si káru na Vrázovku a doťapkají pěkně po svých. Za a) udělají něco pro svoje zdraví a za b) nebudou hyzdit krásné historické centrum města. Ostatně to se zdravím platí i pro občany našeho města a jeho okolí, kteří si vezou zadek až na náměstí Míru kvůli tomu, že potřebují do banky nebo na Městský úřad. Zase: cestou pěší udělají něco pro své zdraví, jehož nápravu potom nebudeme muset platit všichni.
Podpora podnikání? Tak ať nepovolujou stavbu podělanejch superhypermaxislevových marketů a podporujou podnikatele plošně, a ne jen některé. Hawg (až do příště, kdy mě to zas chytne).

(0) comments

pondělí, srpna 29, 2005

CzechTek na Mělníku 

Protože v Tepu regionu vyšel jen zlomek mého článku o demonstraci proti zásahu na CzechTeku a reakcích Mělničanů, kteří se ho letos zúčastnili, vylepuji ho tady se vším všudy. Je tu i storka.

CzechTek přijel na Mělník
Náměstím Míru duněla taneční hudba. Cítit byla vůně svobody, demokracie a sem tam i marihuany. Odpůrci policejního zásahu na CzechTeku hovořili k více než stovce demonstrantů. Pod protestní peticí přibývaly podpisy. Zazněl i hlas hájící zásah policie.
MĚLNÍK – Především mladí lidé podepisovali minulé pondělí protestní petici “proti zneužívání policejní síly, jaké jsme viděli při rozhánění taneční party CzechTek 2005”. Na demonstraci na mělnickém náměstí Míru přišli i ti, kteří na poli u Mlýna na Tachovsku schytali několik ran obušky a plynovými granáty a měli na těle modřiny a podlitiny.
Ohlášené setkání bylo pohodovým happeningem, lidé posedávali v hloučcích na dlažbě, hráli freesbee, honili se se psy, pili pivo, povídali si. V úvodu vyslechli řeč pořadatele shromáždění Stanislava Tatara mladšího.
Pořadatel: Policie lhala!
Zásah proti účastníkům CzechTeku přišel na politický nátlak, byl předem připraven a byla použita nepřiměřená síla. Policie nezakročí na koncertech neonacistických skupin a neonacisti si dělají, co chtějí, provádějí velmi závažné věci; zmíním třeba jejich fašistické projevy. Bylo to potlačování lidských práv. Proti mladým lidem, kteří se na louku přijeli bavit, tancovat, a kteří by po sobě po týdnu uklidili, policie brutálně zakročila a zmínění účastníci se nemohli nijak bránit,” upozornil Tatar.
Signatářům petice vadí tyto policejní lži, vycházející z oficiálních míst: majitel pozemku Konstantin Plesky odstoupil od smlouvy a svůj původní souhlas s technoparty zrušil; pan Plesky 15hektarový pozemek pronajal pouhým 50 lidem; dálnici D5 zablokovali účastníci CzechTeku. Iniciátoři petice také tvrdí, že tanečníci by nechodili přes cizí pozemky, kdyby jim policie umožnila volný průjezd na pronajatou louku. Petici podepsaly za zvuků taneční hudby desítky příchozích. Navíc si poslechly nahrávky například zmatených výroků policejní mluvčí.
Mělničané: Byl to masakr!
Nejeden Mělničan utržil při zásahu tvrdé rány. “Myslel jsem si, že se policajti zastaví na nějaké hranici, a nepřišlo mi možné, aby zasahovali na legálně pronajatém pozemku. Když už byl kordon u nás, sedli jsme si na zem a nechtěli odejít. Začali na tebe řvát, ať opustíš ten prostor, ale my neviděli sebemenší důvod. Tak do nás začali řezat, kopat, mlátit, házet slzné plny, stříkat dvěma vodními děly. Byl to masakr,” popsal Michal Jireš, který schytal také ránu obuškem do hlavy.
“Když ještě stáli na okrajích pozemku, s některými policisty jsem normálně mluvil. Když už byla linie blíž, zeptal jsem se jednoho, jestli mě praští. Řekl, nepraštím. Jen jsem se k němu naklonil, druhý mi ji ubalil štítem a už se na mě sesypali. Kryl jsem si hlavu, ale nemělo to cenu, bili mě úplně všude. Někdo mě pak z té vřavy vytáhl. Krom podlitin jsem měl roztrženou nohu od plynového granátu,” ukazoval zraněnou nohu Michal Svoboda, který není milovníkem taneční hudby, ale na CzechTek jezdí pravidelně. “Na podobné akce jezdím, protože vyjedu z města, pokecám s kamarády a pobavím se. Je to lepší než sedět v hospodě. Rozhodně se tam nechci s nikým prát.”
Důchodce: Měli dostat víc!
Příznivce techna přišli podpořit i lidé, kterým záleží na dodržování lidských práv. Jeden přítomný ale s peticí důrazně nesouhlasil.
“Měli dostat víc!” volal důchodce Jan Antoš. “Čekal jsem, že tady bude Michal Kocáb, Lucka Bílá a další, kteří je podporují. A nikdo tady není, vidíte. A vy novináři lžete, že to svět neviděl!” řekl mi. Antoš přišel také k řečníkům a zeptal se, jestli taky fetují. Odpovědí mu byl křik a především věta jednoho z pořadatelů: ““My jsme normální lidi! Chodíme každý den do práce, pracujeme! Vy už jste v důchodu a měl byste vědět, jaká to byla dřina.” Příznivci CzechTeku byli v přesile.
O pravděpodobně malé nebezpečnosti lidí kolem CzechTeku a jeho sympatizantů svědčí to, že pondělní demonstrace se obešla zcela bez asistence policie. O obrovském zájmu o stále diskutovaný zásah na louce u Mlýnce na Tachovsku svědčí vysoká návštěvnost internetové strany www.policejnistat.cz, kterou si během několika dní otevřelo téměř půl milionu návštěvníků.


Svět není černobílý, hlásali mladíci
MĚLNÍK (ot) - Na mělnické náměstí Míru přišli v pondělí také dva mladí oponenti demonstrantů. V tričkách s potisky Mám rád svůj “POLICEJNÍ” stát tiše protestovali proti údajně nežádoucí jednostrannosti pohledu na kauzu CzechTeku. “My jsme přišli podpořit stranu, která je na tom nejvíc bita, a to Policii České republiky,” vysvětlil Jakub Laxa a pokračoval: “My ten svět nevidíme černobíle a chceme mít jistou rovnováhu v akci, co se koná u nás ve městě. Nic není jenom zlé nebo jenom dobré.” Jeho kolega Jan Vacek k tomu podotkl: “Chceme ukázat nevědoucí společnosti nadhled.”
Amatérští performeři z mělnické hiphopové skupiny DJ Gruppe do své akce podle svých slov investovali čas, know-how a zhruba sto korun za tričko a potisky. A co se tedy odráželo v jejich nastaveném zrcadle? “To už si každý musí vybrat sám,” říká Vacek. “A kdo tady nebyl, tak o hodně přišel. Každá strana má něco. A ta, za kterou stojíme, má sílu pendreku,” upozornil.
Mezi skutečné demonstranty se oba odvážili jen krátce po 17. hodině, kdy bylo odpůrců policejního zásahu asi kolem deseti. Poté, co se počet příznivců techna vyšplhal na několik desítek, pozorovali dění ze zahrádky pivnice V Podloubí.

Co také zaznělo na demonstraci:

“Už mě opravdu začíná štvát, že si spousta lidí myslí, že tam jezdí jenom nějaký trosky, feťáci a tak. To není pravda. Většina lidí je pracujících, jede si na tuhle akci odpočinout a těší se na to opravdu celý rok.” Michal Jireš, účastník CzechTeku 2005.

“Už před zákrokem bylo vidět, že spousta policejních těžkooděnců si zakrývala svoje identifikační čísla. Sám jsem viděl, jak si někteří čísla přelepovali a zakrývali, aby na ně nikdo nemohl podat trestní oznámení.” Stanislav Tatar, pořadatel demonstrace.

“Jezdím po těchto menším setkáních mimo jiné kvůli tomu, že hledám svědkyně útoku policejního vozu na jednoho z účastníků party. Máme jednu svědkyni, která ale nebude vypovídat sama, a tak hledám některou z oněch šesti,” řekl v Mělníku asi 50letý Miroslav Olsiniák, účastník demonstrací v Praze a dalších místech.

“Slyšel jsem v televizi, že to podle velitele zásahu nebo ředitele tachovské policie měli vyprovokovat účastníci házením kamenů a cihel. Přitom to bylo na louce, kde bylo nemožné najít kámen, natož cihlu. Takové věci tam prostě nebyly.” Jakub Dušánek, účastník CzechTeku 2005.

“Prostě se mi to nelíbí. Nedovedu si představit, že by na moji akci přišel někdo takový, udělal něco jako u Mlýnce a zmlátil mně,” říká Lukáš Příhoda, trojnásobný mistr republiky v breakdancu, účastník mělnické demonstrace.

(0) comments

sobota, srpna 27, 2005

Poslední dobou cítím stále větší potřebu dát si aspoň na 14 dní voraz. Což ale nepůjde vzhledem k některým slibům, jež jsem dal, a práci, kterou potřebuju, abych nabral zkušenosti a taky abych získané žetony investoval do casina život, kde se už skoro 25 let jede velká hra. Naštěstí kulička v nevyzpytatelné ruletě zatím padá téměř výhradně na má čísla, takže suma sumárum vyhrávám (doufám, že si se mnou krupiér nezahraje falešnou hru). Někdy je tenhle gambling ale velmi vyčerpávající a je potřeba nabrat nové síly. Proto jsem rád, že mi Helenka Kosková, sekretářka YMCA v ČR pro zahraničí (u které jsem se zcela náhodně ocitnul v kanceláři), nabídla účast na semináři s tématem Where Do I Belong? v Litvě. Takže 10.-20.10. po mně nic nechtějte a pokud skutečně budete něco potřebovat, najdete mě v Pobaltí při diskuzích s Francouzi, Maďary, Estonci, Čechy a Litevci. Podobné setkání mladých lidí v Norsku před 2 lety jsem si děsně užil, a tak se moc těším, že to bude fajn a poznám své evropské spoluobčany.

Myšlenka dne: Páč mi 3.9. bude 25 let a setkání nabízená Ymkou jsou právě do 25, přemýšlím, že v příštích 12 měsících objedu pár podobných akcí. Jsem to ale hlava! :)

(0) comments

pátek, srpna 26, 2005

Kamarád Ondra Vařil se vrátil z Francie. Krom toho, že měl horskou nemoc a motala se mu šiška a zvracel do kilometrových propastí a opět se mu k zármutku celé naší kapely vinou počasí nepodařilo procepínovat až na Mt. Blanc (píše se to tak??) měl i co dalšího vyprávět. Jeho kamarád šel čůrat na malou skalku. Už si ulevoval, když tu se za skalkou objevila hlava kamzíka. Kamzík si čecháčka změřil a začal lízat jeho moč. Uf, chuťovka!

(0) comments

pondělí, srpna 22, 2005

Na hradě Okoři... festival 

Kdo nebyl na Okoři nebo se už do areálu místního festivalu nevešel, může s klidným svědomím litovat. Lazza lanařil na výpravu tam, kde světla už nehoří a bílá paní si dává dvacet, asi tři týdny dopředu a věděl proč - protože chtěl, aby ho Aneta polila živou vodou! A taky nechtěl jet sám, což se rýsovalo až do posledního týdne před Okoří 2005. Pak se ale chytil Slavoň a já, páč jsem měl na tuhle sobotu nečekaně míň pracovních úkolů než obvykle, jsem zatoužil po svobodě a úniku od všednodenna do mytického prostředí zříceného sídla dávných mocipánů.
Vítala nás ochranka u zátarasu, za který už nemohla Kristýna Laxová vozem zajeti ni omylem a od kterého jsme museli nečekaně po svých asi tři kilásky mašírovati. Procházka pěkná, právě sváželi hnůj, takže to vonělo. Velebím myšlenku předprodeje vstupenek! Kdo nevyužil ticketpro, byl ztracen ve frontě nedozírné délky. My šli rovnou a juch juch na hudbu Ready Kirken, kteří mi předpověděli, že v neděli se mi bude dařit (pořád opakovali Zejtra mám, zejtra mám svůj den..). Stavba stanu a lahůdkový Divokej Bill (to je ale gramatická hříčka :-) na snímku s lesem tleskajícíh rukou), pak energicky taneční Bůhví Ondřeje Brzobohatévo (jaká škoda, že nehráli večer! Skvělé rytmy, sólíčka, texty, aranže), pohodová Monika Načeva (když Lazza řekl, že Pavlíček ve tříčlenný formaci hraje jenom přicmrndávače a že nic nepředved, vystřihnul tam kytarista Pražskýho výběru sólo jako z finštrónu a nám sklaplo), mimochodem se při Načevě dobře kecalo, po ní strašlivej Hejma s L-L Jetel (příšernost největšího kalibru, Hejmovy hlášky totálně mimo, převzatý věci se strašlivě nekvalitní angličtinou Hejmy = největší propadák Okoře 05). Hejmu jsme ignorovali a šli na pivo. Náladu nám zvedli dobře naladění Kryštof (jejich kytarista je ale někdy úplně mimo, třeba jednoduchej link -myslím že - v Ženě obnošený mu strašně ujížděl mimo rytmus. Až jsme teda koukali.. Aspoň bylo vidět, že ne všechny sóla hraje na playback, jako tomu bylo jednou na Trnkobraní ve Vizovicích; tam to bylo trapný, když nestíhal dokončení sól a pak tam machroval, že umí hrát za krkem a jazykem). ANETA - VRCHOL DNE pro Lazzu a milé překvapení pro mne (a co na to Slavoň? Taky tleskal do rytmu:). Fakt jí to zpívá! Lazza byl celý koncert v tranzu, nevnímal okolí, všechny hity Anety znal nazpamět, zpíval nejvíc nahlas ze všech lidí v areálu (15letý holky před náma mu nesahaly ani po kotníky) a 59% koncertu skákal (Vodu živou procítěně prokřičel). Ale byl ze vsech nejlepší a takovýho ho žerem!!! Díky, Lazzo, za nezapomenutelný kulturní zážitek! :) Jaroslav Dušek se Zbrožkem... Jo, tak to byl nářez, vážení! 40 minut improvizace začalo za tónů houslí opakující se větou "Aktivuj svou vnitřní ženu!", pokračovalo "Aktivuj svou vnitřní kost", "Okoř dnes večer aktivuje Kost" a pokračovalo v podobném duchu. Prvních 10 minut, které ještě stály zato, mám nahrané, tak je někam umístím - dovíte se kdy a kam. Pak už to bylo o ničem, tak jsme šli do stanu, kde jsme světedivse u Migu 21 usli. Ivan Hlas byl prý úžasný (Lazza se při něm vzbudil a ráno vyprávěl).
Festival byl vyprodaný. Rozumíte? V-Y-P-R-O-D-A-N-Ý. Jakože se prodaly všechny vstupenky. Nikdo víc už neměl šanci se dostat do areálu. Měl útrum, smůlu. Nikdo z nás nic podobného nezažil. A stálo zato být u toho (zvlášť ve frontě na pivo). Asi ve 22:30 jsem chtěl si chtěl koupit trochu sodovky a ten prodavač povídá: "Sorry, ale vůbec nás nezásobujou. Mám tu jenom zbytek džusu. A pivo..."
Jinak taky pršelo - asi 40 minut. To Slavoň našel pěkné místo za stánkem s langošema, kde jsme si sedli na schnoucí seno. Kluci pončama a já deštníkem jsme přikryli sebe i flíček sena a v suchu v sedě a leže přečkali ten nečas. A bylo nám hej!

PS: Divokej Bill bill (totiž byl) fajn, jen mne kluci zklamali - už žádný ohně, žádný megafony, nic takovýho. Čímž pádem byl koncert na oko jak z chudého kraje.

(0) comments

pondělí, srpna 15, 2005

Kauza Jandák 

Koule už se valí do vlády. Co se mi zdálo jako fantas, se stalo. Vítězslav Jandák už na sichr bude ministrem kultury. Jo, moc se mi líbí festival filmů pro děti, jo, i v Popelce zahrál Jandáček fajn, ale proč, probůh, PROČ ministr kultury??? Grrrr.... Nemohla to být celospolečensky uznávaná osobnost? Neměly by takové sedat do ministerských křesel? Kdybych se přihlásil, vybrali by mě? Taky pořádám filmový festival a natočil jsem film (a půlku videoklipu)... :)
Myšlenka dne: Ale nemluvme o noci před dnem. Dobře uvidíme až na světle.

(0) comments
fotky z Bazen party
Co odhalil zvedavy fotak:
Lazza s mladym Wacou jsou prevleceni kapri.






Lidi nemaj radi tetu Ednu.







Alkajda rozhazuje svoje site...


Pod bednu Ednu se (ne)schovalo leccos.



Prisli i duchodci.

DJ Guppe umi breakdance...

Hankey coby lesni zinka nema rad Anetu Langerovou ani Vodu zivou.

Kawa je skutecne cely Johnny Depp, v nekterych smerech ho dokonce predci.


(0) comments

pátek, srpna 12, 2005

Bazén party 2005 

Ačkoli mě Lazza pozval na Bazén party až ve středu, operativně jsem ji zařadil do svého programu. A nelitoval jsem. Divočina z minulých let vzala za své, hudba hrála na plné koule, pohádkové kostýmy pařily ostošest, pivo pěnilo a v kelímkách neteplalo, protože venkovní teplotu už mělo dávno v sudu, pročež se ho vypilo málo (nenarazil se ani druhý sud), Lazza s Wacou slavili (o Wacovi jsem se dověděl až od něho dost pozdě a zaskočen jasem mu ani nepopřál.. napravím: Všechno nejlepší!), přišla jen samá pohledná děvčata převlečená za princezny (za princeznu šel i Slavoň a děsně mu to seklo. Postavou sice spíš jako selka vhodná na rozhánění čeledínů, ale budiž..bylo to fakt stylové), včelky máji a podobně, za holky se převlíkli ještě například Nesquick (Červená Karkulka) a Hankey (lesní žínka) a vlastně taky Lazza (zlá televize Edna). Kejmil zklamal a za čerta nešel (prý nenašel masku, ale tomu já nevěřím) a ani nevím, za co byl. Nejkrásnější pár byli Dvořus se Zerovkou (terorista a indiánka). Za největšího smolaře Bazén party vyhlašuju mladýho Wácu, který ač se zprvu staral o grilované kuřecí, asi hodinu a půl neměl v ústech. Pokaždý někam odběh a měl prd, páč ostatní se neupejpali. Je pozdě, tak už jen nějaký fotky (ale ty až zítra nebo tak někdy, jsem znaven). Jo, a jako poslední přišla SrnaSrna oblečená za sebe.

(4) comments

čtvrtek, srpna 11, 2005

Dneska jsme pomahali Lazzovi vyrobit masku na zitrejsi Bazen party. No, pomahali. Vetsinu delal on a my brouzdali jeho mptrojkama, mezi nimiz nechybi Lazzova laska Aneta Langerova, za kterou pojede 20.8. na Okor.
Lazza pujde za tetu Ednu (tu neprijemnou obrazovku). Da si na hlavu velkou krabici s jednim pruzorem pro leve oko. Polepil ji bilym papirem, na kterem nedrzely vodovky. "Telo Edny" melo byt puvodne hnede a stejne jako animovana televizni predloha mela mít zelenou obrazovku. Vzhledem k nepriznivym podminkam bude tedy bedna cela bila. Oblicej tvori zkrivena pusa, kterou jsem vykreslil cernou fixou, a zminene pruzorni oko, doplnene cerne vybarvenym ovalkem, pripominajicim druhe oko, ktere prozirave primaloval Kejmil. Bednu ozdobi stylova antena. Kejmil bude zitra cert a ja jdu za vodnika. Oboji netreba vyrabet, mame prevleky.

Myslenka dne: Tenhle pribeh neni zadna pecka, ale verte, nebo ne, opravdu se mi to stalo.

(0) comments

úterý, srpna 09, 2005


Kde domov můj, kde domov můj...

Tři verze z Mělnicka

z roku asi 1861:
Kde domov můj, kde domov můj? Tam, kde hlučnou svatbu slaví s labskou vlnou proud Vltavy
(víc žel pravděpodobně není dochováno),
1875, autor J. Valenta:
Kde vlast je má, kde domov můj? Kde co rájem ohražené, vinohrady ověnčené - město nebesům se pne (konec úryvku),
někdy po roce 1848, autor mšenský lékař Hák:
Kde domov můj, kde domov můj? Tam, kde sladké třešně zrají, horem, dolem chmely vlají, kde lid pilný, bodrý je, vlast svou nad vše miluje...

zdroj: Vlastivědná sborník muzea I. (rozumí se okresního muzea)

Mimochodem v položené otázce "Kde domov můj?" mám jasno. Viz. přiložená fotografie.

(0) comments
S mým názorem na stavbu a vůbec přítomnost super-hyper-marketu tesko v části parku na Podolí, krásného zeleného zákoutí zbudovaného teprve před čtyřmi lety, už jsou obeznámeni čtenáři MF Dnes, středočeské přílohy. Tahle fotka s hrajícími si dětmi a krásným zátiším oné piksly s levným zbožím mi dává jistotu, že náš svět se opravdu řítí tam, kam se řítí...
A když si z posledního slova tohoto krátkého odstavce odmyslíte dlouhá í, budete vědět, kam se řítí. A to byla myšlenka dne.

(0) comments

pondělí, srpna 08, 2005

Lhotkafest 2005 

"Jakej byl Lhotkafest?" zeptalo se mě pár lidí... Popravdě, loni byl lepší. Proč? Nevím. Možná mě nenadchla muzika Arakainu, která rozhodně nepřináší do duše pohodu a spíš člověka ubíjí, možná jsem si měl dát klobásu, možná byla moc zima, možná přišlo míň známých než kolik to slíbilo, možná to způsobily některé moc komerční hity Abraxasu (sousloví "obyčejnej svět" jsem díky jejich refrénu slyšel asi milionkrát a pomalu si začínal myslet, že fakt žiju obyčejně. Ale jo, u Karel drogy nebere jsme se s Kejmilem nasmáli), možná jsem si měl dát deset piv a osm kvatruplovanejch vodek, možná jsem měl jít s Rushem na dlouhou depresivní pěší cestu dom už odpoledne, možná jsem neměl honit signál po celé vesnici a spíš ho pozvat, ať si přisedne k našemu stolu, možná nebylo moudré brát si na tak alternativní akci komerční mikinu Timeout s kapucou, možná jsem měl přijmout Kejmilovo pozvání do tlupy fanoušků punkrockových Jaksi taksi a narážet do nich jako oni do mne a doufat, že mi nevyrazí už jednou vyražené zuby... Možná.
Každopádně nejvíc se mi líbila Bílá nemoc. Jednoduchý, přímý, textově jemný a podáním upřímný. Takový bylo jejich vystoupení. A když jsem mířil směrem ke stánku s klobásama (kde jsem si při svý dietě kupoval krajíce chleba) řekl kytaristovi, že se mi jejich koncert moc líbil a že to bylo moc pěkný, měl jsem radost, že ho ta moje krátká promluva tolik potěšila. A hned byl pro mě Lhotkafest o něco veselejší.
Ale abych nebyl příliš kritický: Jaksi taksi to pěkně rozbalili a lidi šíleli. Tak by to mělo vypadat :) A kdyby pro mě a Kejmila nepřijel táta asi po čtvrtý jejich písničce, určitě bych si ten koncert užil. Ale v tu dobu už jsem byl pěkně unavenej a hlavně pozdějš už by táta asi spal a musel bych domů pěšo. Což se mi nechtělo a věřím, že Líba J.t. pozve zase někdy na Mk.

(0) comments
Brácha mi před 14 dny nechal seřídit kolo, že prej bylo v katastrofálním stavu. V pátek jsem si na něj sednul a při prvním brždění mi to došlo - seřídili i brzdy. Ale to už jsem ležel na zemi s kolem na zádech. Ano, zkusil jsem si let přes řídítka a pěkně si rozbil držku.
Heslo dne: Před usednutím na kolo si uvědom, zda ti někdo náhodou nedal seřídit brzdy. A vem si helmu (já ji neměl a jsem rád, že umím tak chytře padat).

Btw., nešlo jen o sedřenou dlaň, jak to zprvu vypadalo, ale o naražený zápěstí (což se ukázalo asi po čtyřech hodinách), jehož vinou jsem nezved' ani peněženku s papírovou padesátkou. Tak jsem si půldruhý hodinky poseděl na chirurgický ambulanci, pokecal s paní, co má zánět prsu (fakt nedobrá nemoc, když člověk potřebuje kojit a používá k tomu jen jedno ňadro) a zjistil, že když jsou na ambulanci dva doktoři, hned to rychlejc odsejpá.

(0) comments

Nejkrásnější pohled na světě z mělnické zámecké vyhlídky nabídl včera (v neděli) večer překrásný výjev. Nebe nad Řípem se otevřelo... a třeba probíhala komunikace mezi Bohem a jeho dětmi na Zemi. Co my víme... Básnicky bych to popsal, ale nejsem básník.

(0) comments
Velkou radost mi udělalo v poslední době několik lidí. Jednou z nich byla má bývalá spolužačka Vlaďka, která slovy "To bylo skvělý! Fakt se mi to moc líbilo, jsem si to děsně užívala." pochválila koncert naší kapely Lykke til na sobotním Lhotkafestu. Tak jsem jí hned prásknul kédo :) Další žena mi dělá radost společně s Pavlem Bobkem právě teď. Maruška Rottrová zpívá S tím bláznem si nic nezačínej (a já oponuji: Klidně si s ním začni a pokračuj, dokud ho máš ráda). Velkou radost mi udělala i moje máma. Čím? Vším. A už mnohokrát. Třeba tím, jak se moc stará, aby všechno klapalo, jak má, tím, jak chutné krmě vaří, tím, jak dokáže člověka (mě) vzpružit, nabídnout jiný úhel pohledu (se kterým třeba nemusíte vždycky souhlasit, ale něco na tom většinou bude) a hlavně s nadhledem něco oglosovat a jemně zavtipkovat, jak to umí jen naše máma (a já se pak od srdce zasměju a nezatížen pokračuji v ději dne) a tak podobně. Jestli tohle je jakési vyznání mámě, tak teda jo :)
A radost mi udělala jedna holka. Čím? Že se směje mým vtipům nebo aspoň tomu, když se snažím být vtipný. Což ale není to nejdůležitější. Spíš, že se tak vůbec směje, líbí se jí medvídek, kaštany, milena, lentilky... :) (tenhle smajlík patřil jí, protože jsem řekl, že jí tady o ní (pro ní?) něco napíšu). Ale no ták, víc už nikdy ani řádku... slibuju.

(0) comments

středa, srpna 03, 2005

Tak jsme se predvcirem s bratrem a jeho kolegy z prace krapet chytli kvuli čekteku (by me zajimalo kdo tam czechoval). Mirna vymena nazoru prodlouzila nas pobyt v hornim billu asi o hodku. Takze jsem byl pekne ospaly. A kdyz mi bracha cestou domu lehce pred ctvrtou rek, ze jsem tupy a ze jsem ho akorat tak nasral, opacil jsem, ze aspon vystrizlivel a lip se mu bude rano vstavat do prace. Spal jsem do ctvrt na dvanact v dobe, kdy on uz byl tri a pul hodiny v rachote. Heslo dne: Rano moudrejsi vecera. A hadejte, kdo mel vcera prijemnejsi vstavani :)

(0) comments

úterý, srpna 02, 2005

PROGRAM VINOBRANÍ 

Ahoj, protože na webu nikde nejni vylepenej komplet program mělnickýho vinobraní, tak tady pro zájemce vystavuju jednu ruličku:

Pátek 16. září 2005
Hlavní scéna • náměstí Míru
14.00 ZAČÁTEK SLAVNOSTI VINOBRANÍ
16.00 ZAHÁJENÍ SLAVNOSTI VINOBRANÍ
Fanfáry z balkonu radnice a zvony chrámu sv. Petra a Pavla v Mělníku oznámí zahájení slavnosti Vinobraní 2005
16.05 BIG BAND ZUŠ
Taneční orchestr ZUŠ Mělník hraje swingovou muziku 30. – 60. let minulého
století. Orchestr vede Karel Horňák, který i sólově zazpívá. Další sólistky:
Jana Vedralová a Eva Málková
17.00 COLOSAL
Původně skupina Colosální omyl byla založena roku 1994 a předvádí na pódiích českých klubů výhradně vlastní tvorbu posazenou na rockových základech. Chlapci tomu hluku ovšem říkají “Ground pop”
18.00 BAŤA A KALÁBŮF NĚŽNÝ BEAT
19.00 KRYŠTOF (Krajčo a spol.)
21.00 BSP (ano, přijede božský Kamil!! A já se na něj těším!)
23.00 DEPOZIT A RHODESIA

Folk a Country scéna • Husova ulice
Program na Folk a Country scéně pro vás připravilo Sdružení pracující s dětmi a mládeží Mělník
19.00 COUNTRY BÁL s jabloneckou skupinou Kaleidoskop, které ukončí až hodina půlnoční

Sobota 17. září 2005
Hlavní scéna • náměstí Míru
9.00 PŘÍVORANKA (dechovka z Přívor, co hraje už 35 let - přijďte, zapaříme!)
11.00 MARTA KUBIŠOVÁ (opomentka mé absolventské práce jistě nikoho nezklame, a proto si ji půjdu poslechnout :) Trojnásobná Zlatá slavice zpívá opět od listopadu 1989. Jedna z největších hvězd 60. let minulého století zazpívá svým sytým soulově laděným hlasem se skupinou Petra Maláska
12.30 ELVIS PRESLEY REVIVAL BAND (prej jsou dobrý)
14.00 ČESKÉ SRDCE (Keltský (folk) rock - klasika)
15.30 BURMA JONES (tak do toho fakt jdu, doufám, že to bude samba mezi slunečními paprsky)
17.00 KOLLER BAND (Lucie v bleděmodrém)
19.15 KRÁLOVSKÝ VINNÝ PŘÍPITEK (Příchod Jeho císařské milosti a krále českého Karla IV. s družinou na Mělník - provedou v režii Ivana Neubauera členové Nového divadla Mělník a družstva šermířů, dobových řemeslníků a umělců Historica Neratovice)
20.00 PRAŽSKÝ VÝBĚR (na Václavským Václaváku je tam hodně člověků... na mělnickým náměstí nechci dostat pěstí - a tak si to nenechám ujít) Vystoupí v původním složení s M. Pavlíčkem, V. Čokem a K. Kryšpínem.
22.15 OHŇOSTROJ (tentokrát na Aušperku v centru města, nikoli na břehu Labe)
22.00 STARÝ KECKY
Tradiční veselice. K tanci i poslechu hraje bluesová kapela ze Štětí pod vedením Petra Nováka
24.00 FERIT
Ústecká bigbeatová kapela zahraje známé revivalové hity 60. – 90. let minulého století

Folk a Country scéna • Husova ulice
Průvodcem dne je mistr vtipného slova Ota Turek ze skupiny Modrotisk
10.00 VEGET (Bluegrass v podání pražské kapely)
11.20 BLUE EYES (Tradiční bluegrass z Ústí nad Labem)
12.40 BEZEFŠEHO (to je teda něco k sežrání!! Přední česká spirituál swing vokál folková kapela)
14.00 BANJO GANG (Brněnské crazy-swingové sdružení)
15.20 OOZ ORCHESTRA (Blues-rocková třígenerační hospodská kapela z Hauspalky)
16.40 SLÁVEK JANOUŠEK A VOJTA KUPČÍK (Legendární písničkář z Moravy)
18.00 PETR KOCMAN (Osobnost naší - hlavně mojí - country scény)
20.00 COUNTRY BÁL s libereckou skupinou NETŘESK, který potrvá až do jedné hodiny
Sobotní program na Folk a Country scéně doplní stylové předtančení

Historická scéna • Palackého náměstí
Program na historické scéně pro vás připravila HISTORICA – družstvo šermířů, dobových řemeslníků a umělců
Dobová scéna – ve městě se rozložil vojenský tábor z období baroka. Žije si svým životem a stále se zde něco děje. Vojáci se pro zahnání nudy pilně cvičí v boji rozličnými zbraněmi. Jiní jen tak lelkují či hrají karty a kostky. Ne pokaždé se však pohodnou a často vznikají rvačky či boje chladnou zbraní. Na to je však zde polní stráž, která takové činy přísně trestá. A támhle žonglér svými povedenými kousky lidi baví. I žebrák zde svoji misku k lidem natahuje, aby skývu chleba či nějaký měďák si vyprosil. Po této smutné chvíli se vás potulní herci snaží svými divadelními kusy zaujmout a úsměv na vašich tvářích vykouzlit. Nebo raději vyslechnete potulné muzikuse, kteří píseň svoji zde hrají? Ale i nepokojné děti si zde najdou svůj koutek, kde mohou své umění v rozličných soutěžích a hrách vyzkoušet
10.00 - 17.30 - žongléři, maňáskové divadlo, dobové tance, dobová hudba

Neděle 18. září 2005
Hlavní scéna • náměstí Míru
9.30 JAROŠOVCI A JAROŠÁČEK (mělnické folklorní legendy odstrčeny na najnevhodnější čas... chudáci. A proto vzbuďme se a povzbuďme je!)
Hudební a taneční vystoupení mělnického folklorního souboru, který je na mělnické scéně od roku 1949. Dětský folklorní soubor Jarošáček ZUŠ Mělník vystoupí s programem českých lidových písní a tanců “Co potěší srdce”
10.30 DECHOVÁ HUDBA ŠTĚTÍ A MAŽORETKY (Orchestr po vedením Mgr. Lhotského)
12.30 FLERET A JARMILA ŠULÁKOVÁ (“Dvorní kapela Valašského království”. Hudební styl skupiny je originální a spolu s ní vystoupí královna lidových písniček Jarmila Šuláková)
14.00 TRESTÁNÍ NEPOCTIVÝCH ŘEMESLNÍKŮ (Historická scénka v provedení členů Nového divadla Mělník - zúčastní se opět Hankey a Wáca?)
DĚDA MLÁDEK ILEGAL BAND (no comment)
16.00 KATAPULT
18.00 KONEC TŘETÍHO DNE VINOBRANÍ

Folk a Countra scéna • Husova ulice
10.00 CEJCH (Severočeská kapela hrající moderní country)
11.30 BÁRY (Country a bluegrass v podání skupiny z Ústí nad Labem)
13.00 MODROTISK (velmi příjemný blueagrass, fakt stojí zato!)
14.30 POUTNÍCI (legenda české bluegrassové scény)

Historická scéna • Palackého náměstí
10.00 - 15.30 totéž, co v sobotu

Historická a umělecká řemesla • Svatováclavská ulice a Palackého náměstí

Řemesla
Po všechny tři dny vinobraní se představí kovář, řezbář, hrnčíř, kůžař, cínař, svíčkář, malíř kamenů, kožešinář, brašnář, výrobce hraček, květinářka, perníkářka, výšivkářka, batikářka, prodejce medoviny, šperkař, pekař, staročeská krčma a kuchyně

Neděle 18.9. 2005 v 11.00 a 13.00 hodin • Svatováclavská ulice
LOUTKOVÉ VARIETÉ – čtyři krátké výstupy historických loutek. Baletky, klauni, ježibaba a pštros zaujmou malé i velké diváky. Hraje Pouliční divadlo manželů Novákových

VSTUPNÉ:
Děti do 6 let, občané nad 70 let a držitelé ZTP zdarma
Děti do 12 let a důchodci vstupné na 3 dny 40,- Kč
Dospělí a děti od 12 let vstupné na 3 dny 150,- Kč
Dospělí a děti od 12 let vstupné na 1 den 100,- Kč

(0) comments

pondělí, srpna 01, 2005

Život je spletí časových linek, které se někdy proklatě proplétají. To má za následek, že člověk nestíhá. Tak jako já tenhle víkend. V sobotu celodenní volejbalový turnaj O Mělnickou včelu, práce na nočním nohejbalovém turnaji ve Střemech, navíc odvoz Janičky Hood na pohotovost s akutní angínou (teplota k děvětatřiceti člověku nepřidá v 37stupňovým vedru a při nemožnosti větráním ochladit pokojík). Po návratu ze Střem po 23. hodině ještě příprava na dopolední natáčení MČR v tenisu na vozíku. Vstávání v 6.45, zbitej jak pes, s bolavými svaly - hlavně na hrudi a rukou, s padacími víčky a rozmazaným pohledem na svět, příjezd do České televize, nepřítomnost nikoho, kdo by mi dal kazetu, zmatek při shánění někoho se zaměstnaneckou kartou potřebnou na výdej prázdného nosiče v tzv. fondech, spocené čelo a mokré triko při nastupování do vozu ČT, nejistota nalezení tenisových kurtů a hodinové natáčení s kafem pro kameramana Bohouška a technika pana Střihavku, pro mě dvě bobulky vína, návrat na Kavky, nekonečný skript vozíčkového materiálu, 90minutové vyčerpávající skriptování přímého přenosu z kajakářské ceny O trojského koně, zakopnutí na schodech, čůrání v prvním patře na toaletách hned vedle newsroomu, mátožné nohy spěšnou cestou na metro a do něj, krásná holka u automatu na jízdenky (neoslovena), obsah krvácející kapsy vhozený do automatu (cenný kov za malý obdélníček papíru), nekonečné telefonáty od sporťáka Tepu, mikrospánek pěší cestou z metra na bus, vykrvácená kapsa po zaplacení jízdného na Mělník, busový rozhovor s Janou z Blat o její bakalářce svázané za 600/kus (tady někdo krade), telefonát Potápkovi kvůli článku o včelařském turnaji, pokus o další telefonát ukončený lehkým spánkem, obrysy cukrovaru, autobusák, šouravá cesta domů z Pivovaru, telefonát A. Kasperovi kvůlu článku o MČR juniorských družstev na ploché dráze, telefonát Martinovi Jakešovi kvli včelařskému článku, telefonát bývalému trenérovi fotbalové Roudnice, telefonát současnému trenérovi, další včelařský telefonát, neutuchající telefonáty sporťáka Tepu, telefonát pořadateli lužeckého fotbalového turnaje (Jak to dopadlo, jaké byly výsledky? "Vyhrál to Lužec." Hm, a kolik to finále dopadlo. "Vyhrál to Lužec" Aha, ale kolik to bylo? "3:1". A nad kým? "Nad Šopkou" Hm, a můžete mi říct, jak ten zápas vypadal, v čem je domácí přehráli? "No, byli lepší." Hm, a góly padaly ze stardartek, nebo ze hry? "Střílel Tauchman." A ten dal...? "Dva góly. První ze standartky." A ten třetí? "Petr Tauchman" Aha, a ten první se jmenuje jak celým jménem? "Martin Tauchman". A jak dopadly ty další týmy? "Nejlepší brankář byl z Junioru Praha a nejlepší střelec z Kyjí. Nejlepší hráč byl Tauchman... David." Aha, takže to byl takovej rodinnej turnaj. A jak dopadl ten souboj o třetí místo? ...). Pak další telefonáty a psaní článků a padání na hubu a krátká návštěva zhulenýho Čoka ve 23.20 (jsem ho pozval), na závěr psaní storky z nočního nohejbalu. Padnutí do postele a hluboký spánek. Možná jsem ale ještě něco vytelefonoval a napsal. To už si ale nepamatuju.

(1) comments

This page is powered by Blogger. Isn't yours?